My Image

SANTA FE

EVENT 2019

10 & 11 augustus

Beide dagen van 09.00 tot 17.00 uur

Museumpark Overloon


KAMPEMENTEN - MOCK-BATTLES - MILITARIAMARKT -

- OORLOGSMUSEUM - SCHMINKEN - FOOD & DRINKS - VOERTUIGEN - MEERIJDEN

Nieuws & Blogs

Nieuws en blogs over het Santa Fe Event 2019

Op deze pagina houden we je door blogs en nieuwsberichten op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en wederwaardigheden rond het event.

+


Eén re-enactment bevrijdingsleger, honderden geallieerde voertuigen en duizenden bezoekers. Dat is het Santa Fe Event! Na succesvolle evenementen in 2015 en 2017 keren we ook dit jaar weer terug met een gloednieuwe editie. Tijdens het Santa Fe Event 2019 herbeleef je de spannende tijden van de Tweede Wereldoorlog. Wij zorgen voor een goed gevuld programma, waardoor je je geen moment zult vervelen. 

Met activiteiten zoals het meerijden in militaire voertuigen, het bezoeken van een origineel WOII tentenkamp of het bezichtigen van levensechte nagespeelde vuurgevechten krijg je de dag makkelijk gevuld. Er zullen voldoende eet- en drinkgelegenheden zijn voor een lekkere lunch of tussendoortje. Het leuke is dat ook de catering op het terrein geheel terugkeert naar de jaren 40. Zo is er een snoepwagen aanwezig met verschillende populaire snoepsoorten uit die tijd. Maar ook een donutkraam is van de partij. Er worden niet zomaar donuts verkocht, maar enkel donuts die gemaakt zijn van recepten uit de Tweede Wereldoorlog. Dat wordt smullen!Maar hoe zit het eigenlijk met donuts? Zijn ze typisch iets van de Tweede Wereldoorlog of bestonden ze al voor die tijd? Een ding is zeker: anno 2019 is deze lekkernij nog steeds hot en happening, maar waarom? Wij nemen je mee op reis door het verleden om de lange geschiedenis van de donut te ontdekken. Wist je bijvoorbeeld dat de donut (waarschijnlijk) een Nederlandse uitvinding is?

Wat zijn donuts precies?


Of je nu door de stad loopt, boodschappen doet in de supermarkt of dineert een all-you-can-eat-restaurant; op steeds meer plaatsen heb je de mogelijkheid een donut te kopen of te eten. Je hebt hierbij niet alleen keuze uit één of twee soorten, maar vaak uit wel tientallen varianten. Donuts bestrooid met sprinklers, gevuld met jam, bedekt met karamel of met een smeuïge chocolade topping. Het bestaat allemaal. De mogelijkheden zijn eindeloos!Ondanks de smaak of topping is de basis van een simpele donut vrijwel altijd hetzelfde. Makkelijk omschreven is een donut simpelweg een zoet gefrituurd broodje met een gat in erin. Hoewel we in Nederland en Amerika gewend zijn deze lekkernijen “donuts” te noemen, worden ze in Engeland meestal “doughnuts” genoemd. Dit is de letterlijke vertaling voor “deegklont”.

Het verschil tussen donuts en bagels


Mensen verwarren donuts vaak met bagels. Want het zijn toch beiden een soort broodje met een gat middenin? Dat klopt, maar er is wel degelijk een verschil. Dit is namelijk dat donuts uit gefrituurd deeg bestaan en bagels gewone broodjes zijn die niet gefrituurd worden.

Donuts een Nederlandse uitvinding?


De donut heeft niet alleen een lange maar ook een ietwat ingewikkelde geschiedenis. Het is immers nog steeds onduidelijk wie de donut nu heeft uitgevonden. Zo gaan er verschillende theorieën rond over hoe de donut is ontstaan. 

Theorie 1: Nederlandse Amerikanen

Volgens de eerste theorie is de donut uitgevonden door niemand minder dan Nederlanders! In de 19e eeuw brachten Nederlandse immigranten namelijk een variant van oliebollen mee naar de Noord-Amerika. Toen nog “olykoeks” of ook wel “oil cakes” genoemd. De olykoeken hadden echter nog geen gat in het midden, maar werden opgevuld door noten of fruit. Door de jaren heen begonnen ook andere culturen in Amerika de “olykoeks” te maken, waardoor ze uiteindelijk uitgroeiden tot de donuts zoals we die hedendaags kennen. 

Theorie 2: Kapitein Hansen Gregory

Als we echter de Amerikaanse kapitein Hansen Gregory moeten geloven heeft hij de donut uitgevonden in 1847. Bij het maken van de gefrituurde gebakjes merkte hij dat het middenstuk van het deeg niet goed gaar werd. In plaats van de gebakjes op te vullen, zoals de Nederlanders dit probleem oplosten, maakte hij simpelweg een gat in het deeg. De rest is geschiedenis!Theorie 3: Elizabeth Dimsdale 

Deze derde theorie werd pas in 2013 ontdekt en gaat terug naar 1803. Enkele jaren geleden werd er een recept voor “dow nuts” gevonden in een oud receptenboek van begin de 18e eeuw. Dit recept is geschreven door Barones Elizabeth Dimsdale, vrouw van de beroemde Engelse Baron Thomas Dimsdale, en lijkt veel op onze huidige donuts. Is zij dan toch de originele uitvinder?

De functie van het gat in een donut


Waarom er middenin een donut een gat zit heeft meerdere redenen. De “uitvinding” van Kapitein Gregory uit theorie 2 sluit hier goed op aan. Zodra je een gat in het deeg maakt zorg je er namelijk voor dat de gehele donut voldoende gefrituurd kan worden. Wanneer je een deegballetje zonder gat frituurt, worden de randen veel eerder gaar dan de binnenkant. Hierdoor krijg je een plakkerige binnenkant en heb je een grote kans dat de randen van de donut aanbranden. Daarnaast zorgt het gat ervoor dat de vorm van de donut langer mooi blijft en het gebakje overal even dik is.

Er gaat echter nog een verhaal rond over de functie van het gat. Dit verhaal heeft te maken met de manier waarop bakkers en straatverkopers vroeger hun gefrituurde deeggebakjes verkochten. Tijdens de opkomst van bagels in Amerika werden de bagelbroodjes verkocht op lange stokken of touwen. Bakkers wilden deze verkooptechniek ook kunnen toepassen voor hun gefrituurde gebakjes en maakten daarom gaten in het deeg. Wist je dat in Amerika tegenwoordig ook de ontbrekende donutgaatjes  worden verkocht? Deze worden “donut holes” genoemd. 
 

National Donut Day


Ondanks dat donuts dus al vóór de Tweede Wereldoorlog zijn uitgevonden, hebben ze toch een connectie met de oorlog. Zo stuurde het Leger Des Heils tijdens WOI vrouwelijke vrijwilligers naar Frankrijk om donuts te bakken voor de Amerikaanse soldaten, om zo hun heimwee te verzachten. Deze vrijwilligers werden ook wel “Doughnuts Dollies” genoemd.  Als aandenken aan dit bijzondere gebaar uit 1917 wordt er in Amerika jaarlijks geld ingezameld voor het Leger Des Heils. Dit gebeurt, heel toepasselijk, op National Donut Day.  National Donut Day valt altijd op de eerste vrijdag van juni en wordt al meer dan 80 jaar gevierd. Behalve de achterliggende betekenis van het Leger Des Heils, is National Donut Day ook een goed excuus om een lekkere donut  te eten, of twee. Het is dan ook dé ultieme feestdag voor alle donutliefhebbers!

De eeuwige populariteit van de donut


De donut  gaat dus al meer dan 200 jaar mee, mocht hij daadwerkelijk in 1803 uitgevonden zijn. Het gefrituurde gebakje is nog steeds razend populair, vooral in Amerika. Sinds de introductie van de eerste donutmachine in 1920 in New York is de productie flink toegenomen. Zo worden er tegenwoordig jaarlijks meer dan 10 MILJARD donuts geproduceerd in Amerika! 

Er bestaan dan ook speciale shops waar enkel donuts worden verkocht. Eén van de bekendste donutwinkels ter wereld is Dunkin’ Donuts.Deze Amerikaanse keten bestaat als sinds 1950. In de periode van 1997 tot 2000 werden de eerste Dunkin’ Donuts winkels geïntroduceerd in Nederland, maar deze filialen sloten al snel hun deuren. Sinds 2017 is Dunkin’ Donuts echter weer terug is ons land. Er zijn ondertussen al ruim 20 winkels in Nederland. Je belandt regelrecht in de donuthemel wanneer je een bezoekje brengt aan Dunkin’ Donuts. Zo heb je keuze uit ruim 30 verschillende soorten donuts. Laat de keuzestress maar komen!

Kom je ook een donut eten?


Ondanks de vele donutontwikkelingen door de jaren heen, blijven wij toch het meeste houden van de donutrecepten uit de Tweede Wereldoorlog. Ben jij ook benieuwd naar deze heerlijke historische donuts? Kom er eentje proeven tijdens het Santa Fe Event 2019!Het Santa Fe Event 2019 vindt plaats in het Museumpark in Overloon op 10 & 11 augustus van 9:00 tot 17:00. Het wordt georganiseerd in samenwerking met het Oorlogsmuseum Overloon. Wil je dit prachtige evenement vol sensatie niet missen? Koop je tickets online en dan zien we je in augustus!

‹ Ga terug

Beleef de bevrijding.

Op 10 en 11 augustus vindt in het Oorlogsmuseum in Overloon het Santa Fe Event 2019 plaats.

Het grote re-enactment-bevrijdingsleger slaat er zijn kamp op.
Met heel veel geallieerde voertuigen, die ook rijdend te zien zullen zijn op het parcours.

Oorlogsmuseum Overloon
Museumpark 1, 5825 AM Overloon