My Image

SANTA FE

EVENT 2019

10 & 11 augustus

Beide dagen van 09.00 tot 17.00 uur

Museumpark Overloon


KAMPEMENTEN - MOCK-BATTLES - MILITARIAMARKT -

- OORLOGSMUSEUM - SCHMINKEN - FOOD & DRINKS - VOERTUIGEN - MEERIJDEN

Nieuws & Blogs

Nieuws en blogs over het Santa Fe Event 2019

Op deze pagina houden we je door blogs en nieuwsberichten op de hoogte van nieuws, ontwikkelingen en wederwaardigheden rond het event.

+

De Wrigley’s Doublemint kauwgom tijdens de oorlogsjaren


Santa Fe 2019 belooft een fantastische editie te worden! We doen er dan ook alles aan om de sfeer tijdens het evenement terug te brengen naar de historische oorlogsjaren. Zo gaat de catering geheel verzorgd worden in de stijl van de jaren '40. Denk aan donuts gemaakt van recepten uit de Tweede Wereldoorlog en een snoepkraam vol lekkernijen uit deze tijd. Maar ook de bekende Wrigley’s Doublemint kauwgoms mogen niet ontbreken! 

Het ontstaan van Wrigley’s

Doublemint is maar één van de vele soorten kauwgoms die Wrigley’s Company aanbiedt. Ook populaire kauwgoms zoals Juicy Fruit, Hubba Bubba en Spearmint maken deel uit van het assortiment. Grote kans dat je deze kauwgoms herkent van vroeger of ze misschien nu thuis in de kast hebt liggen. De kauwgoms zijn immers nog steeds verkrijgbaar!

Afbeeldingsresultaat voor WRIGLEY'S WORLD WAR

Wrigley’s Company is een Amerikaans bedrijf dat al bijna 130 jaar, sinds 1891, kauwgoms produceert en verkoopt. Het bedrijf is onderdeel van Mars Incorporated en is wereldwijd de grootste fabrikant én marketeer binnen de kauwgombranche. Ondanks Wrigley’s al meer dan een eeuw in de winkel ligt, worden de kauwgoms nog steeds goed verkocht en zijn ze in meer dan 180 landen te koop.
 

Wrigley’s Doublemint tijdens WOI

Doublemint kauwgom van Wrigley’s heeft een lange geschiedenis en wordt vaak gelinkt aan de oorlog. Niet alleen aan de Tweede Wereldoorlog, maar ook aan de Eerste Wereldoorlog. De kauwgom werd namelijk aan het begin van WOI, in 1914, geïntroduceerd. Dertig jaar later werd de kauwgom in verband met rantsoenering weer van de markt gehaald, samen met Spearmint en Juicy Fruit.De gevolgen van rantsoenering
Het rantsoeneringsprogramma in Amerika startte kort na de aanval van Japan op Pearl Harbor. Toen de Verenigde Staten eenmaal betrokken raakten bij WO-II dienden ze snel een rantsoenering in op verschillende  grondstoffen en producten. Hieronder vielen ook diverse ingrediënten die belangrijk waren voor Wrigley’s kauwgoms, waardoor het bedrijf hun kwaliteit niet meer kon behouden. Wrigley’s besloot te stoppen met het leveren van hun kauwgoms aan particulieren. In plaats daarvan wijdde ze hun gehele productie toe aan het Amerikaanse leger.

Amerikaanse soldaten

De Amerikaanse soldaten maakten veelvoudig gebruikt van de Wrigley’s kauwgoms, waaronder Doublemint. Niet alleen als snoepje, maar ook om functionele redenen. 

Zo hielpen de kauwgoms tegen spanningen en voorkwamen ze een droge keel tijdens het lopen van lange afstanden. Daarnaast bleven de soldaten alert en nam de behoefte naar eten en roken af. Maar ook voor het plakken van jeepbanden, benzinetanks, reddingsboten en vliegtuigdelen kwamen de kauwgoms van pas. Wrigley’s adviseerde de soldaten 5 kauwgoms per dag te eten. Dit promootten ze onder het motto “Factory tests show how chewing gum helps men feel better, work better”.

Wrigley’s in Nederland

Door het vele gebruik van het Amerikaanse leger nam de populariteit van kauwgom wereldwijd flink toe, ook in Nederland. Wrigley’s kauwgoms waren al in de jaren 20 te koop in Nederland.  De verkoop werd gedurende WOII echter snel verboden door de Duisters, aangezien het een Amerikaans fenomeen was. 

Toen het einde van de oorlog naderde, kwam Nederland weer in aanraking met de snoepjes. De Amerikaanse soldaten deelden namelijk massaal kauwgoms uit aan de Europeanen tijdens de bevrijding. Dit was tevens onderdeel van de Amerikaanse propaganda. Ze brachten ook andere typische Amerikaanse producten mee zoals T-shirts, balpennen en jazzplaten.

De terugkeer van Doublemint

In 1947 keerde Doublemint weer terug op de particuliere markt in Amerika. Spearmint en Juicy Fruit maakten het jaar daarvoor al hun comeback. Ondanks dat deze kauwgoms 3 jaar niet meer in de Amerikaanse winkels hadden gelegen, zorgde de herintroductie voor een boost van het merk. Zo werden de kauwgoms nu nog beter verkocht dan voorheen. De lekkernijen behouden echter nog steeds hun connectie met de oorlog en het Amerikaanse leger. 

The Doublemint Twins

Een bekende signatuur van Doublemint zijn de reclames rondom de kauwgom. In 1939 begon Wrigley’s met het ontwikkelen van gedrukte reclame voor Doublemint. Elke advertentie stond hierbij in het teken van diverse identieke tweelingen, om zo het concept van “double” te illustreren. 

Vanaf 1959 kwamen er ook Doublemint reclames op televisie, weer gericht op identieke tweelingen. Decennialang waren er verschillende twins te zien in de reclames. Wij hebben een aantal van deze Doublemint Twins op een rijtje gezet:

Knoerzer Twins

De allereerste Doublemint tweeling die op de televisieschermen schitterden waren Joan en Jayne Knoerzer. In 1959 verscheen het duo voor de eerste keer op televisie. De reclame liet meteen een grote impact achter op tweelingen door heel Amerika. Zo kreeg Wrigley’s talloze verzoeken van tweelingen die ook in een reclame wilde spelen. Doublemint is echter tot 1963 reclames blijven opnemen met de Knoerzer twins.


Yokubinas Twins

Linda en Lisa Yokubinas zijn de bekendste en succesvolste Doublemint Twins die het kauwgommerk heeft gehad. In de jaren '80 en '90 waren de Yokubinas zusjes hét gezicht van Doublemint. In een periode van 10 jaar zijn er maar liefst 6 verschillende reclamespotjes met de tweeling uitgezonden.Garza Twins

Na enige afwezigheid van identieke tweelingen in Doublemint reclames, introduceerde ze in 2005 hun nieuwe ambassadeurs: Natalie en Nicole Garza. Er zijn een aantal reclames met deze tweeling gelanceerd. Dit was echter de laatste keer dat Doublemint een tweeling inzette ter promotie van hun kauwgom, inmiddels al bijna 15 jaar geleden

 

Denk jij dat Wrigley’s in de toekomst ooit nog nieuwe Doublemint Twins gaat introduceren? Wie weet!

Santa Fe Event 2019

Heb je een passie voor de Tweede Wereldoorlog of heb je na het lezen van deze blog zin gekregen in Wrigley’s Doublemint kauwgoms? Het Santa Fe Event 2019 vindt plaats op 10 & 11 augustus in het Museumpark van het Oorlogsmuseum Overloon. Er zijn nog steeds online kaarten verkrijgbaar. Zien we je in augustus?

‹ Ga terug

Beleef de bevrijding.

Op 10 en 11 augustus vindt in het Oorlogsmuseum in Overloon het Santa Fe Event 2019 plaats.

Het grote re-enactment-bevrijdingsleger slaat er zijn kamp op.
Met heel veel geallieerde voertuigen, die ook rijdend te zien zullen zijn op het parcours.

Oorlogsmuseum Overloon
Museumpark 1, 5825 AM Overloon